Beter leren slapen

Door oefenen weer leren slapen en dit zonder medicatie

Slaapoefentherapie is een aanvulling op de therapie van een oefentherapeut Mensendieck of Cesar. Kennis door nascholingen en kennisuitwisseling binnen het netwerk van slaapoefentherapeuten maken ons een bijzondere eerstelijns therapie bij slaapproblemen. Binnenkort start een wetenschappelijk onderzoek naar effectiviteit.

Lichamelijke klachten kunnen u uit de slaap houden en te weinig slaap kan uw functioneren enorm verstoren. Bij slaapproblemen valt er veel te leren en veel uit te proberen ofwel te oefenen.

De therapeutische mogelijkheden:

Stimuluscontrole therapie:

Het bed en de slaapkamer leren associëren met slapen en instellen van de biologische klok.

 

  1. Ga pas slapen als je slaperig bent.
  2. Sta op als je niet binnen ongeveer een half uur kunt inslapen.
  3. Je bed is alleen bedoeld om te slapen.
  4. Sta elke ochtend op hetzelfde moment op.
  5. Doe geen dutjes.

     

Slaaprestrictie therapie:

De slaapdruk opvoeren door korter in bed te blijven liggen. Slaapefficiëntie verbeteren, geen tijd inplannen om wakker te liggen in bed en te snoozen.

Relaxatietraining:

Ontspannen niet alleen vlak voor het slapen gaan, maar op  meerdere momenten overdag.  

De oefentherapeut leert u ontspannen en leert u om dit zelf te doen. Wij nemen in onze werkwijze graag situaties uit het dagelijksleven door. Zo ook in de slaapoefentherapie. We bootsen de slaapsituatie na door gebruik te maken van een matrasje en kussentjes en deken om comfortabel te kunnen liggen. Oefenen in de realiteit van een slaapsituatie, levert een ervaring op die thuis is op te roepen. Oefentherapeuten mogen aanraken, dit helpt bij het leren voelen van spanning en ontspanning. Ook hier de ervaring neem je mee naar de thuissituatie.

Leren omgaan met piekeren en hoofd leegmaken en ontspannen ruim voor het slaaptijd is.

Cognitieve therapie:

De disfunctionele gedachten over het niet slapen omvormen. Welke gedachten houden je wakker?

Slaaphygiëne-educatie:

Factoren die slaapverstorend of slaapbevorderend zijn.

Cognitieve gedragstherapie insomnia:

De combinatie van alle bovenstaande methodieken, na zorgvuldige analyse van het persoonlijke probleem en het procesmatig vinden van passende oplossingen. Signaleren van mogelijk  Apneu, restlesslegs of andere slaapstoornissen, deze terugkoppelen voor verder onderzoek en behandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.google.nl/search?q=oefentherapie+mensendieck+leiderdorp&npsic=0&rflfq=1&rlha=0&rllag=52159466,4537472,356&tbm=lcl&ved=2ahUKEwiXypyK0-XfAhVLblAKHbZECWQQtgN6BAgAEAQ&tbs=lrf:!2m4!1e17!4m2!17m1!1e2!2m1!1e2!3sIAE,lf:1,lf_ui:2&rldoc=1#rlfi=hd:;si:5677501279103931281;mv:!1m2!1d52.1623466!2d4.5414157!2m2!1d52.1558162!2d4.5338614